Marketing- en communicatieplan

Als ondernemer ben je druk met je winkel en producten. Toch is het van groot belang, ook tijdig te kijken naar hoe je klanten werft en deze behoudt. Om dit gestructureerd aan te pakken, kun je het beste beginnen met het opstellen van een marketing- en communicatieplan.

Marketingplan

Een marketingplan beschrijft hoe je inspeelt op de markt met als doel zoveel mogelijk klanten te bereiken en zoveel mogelijk te verkopen. Door het schrijven van zo'n plan heb je een duidelijk beeld van de markt en haar behoeften en kun je beter inspelen op veranderingen.

Een marketing bestaat kort samengevat uit:

  • het doel van het marketingplan;
  • een SWOT-analyse (Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats);
  • het bepalen van je marketingdoelgroep;
  • je marketingdoelstellingen;
  • de marketingstrategie om je doel van het plan te bereiken;
  • het marketingbudget dat je hiervoor beschikbaar hebt, en;
  • de marketinginstrumenten die je hiervoor in wilt zetten.

Op basis van je marketingplan maak je vervolgens een communicatieplan. Hierin staat hoe je ervoor zorgt dat je doelen gerealiseerd worden. Dus het 'hoe' achter je doelen.

Communicatieplan

In het communicatieplan bepaal je allereerst op wie je je gaat richten met je communicatie om hetgeen bepaald in je marketingplan te gaan realiseren. Met je communicatiedoelstellingen formuleer je de gewenste communicatie-effecten ‘SMART’ (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden).

In de communicatiestrategie omschrijf je hoe je je doelgroep(en) het best kunt bereiken, vervolgens bepaal je je communicatiebudget en uiteindelijk de communicatieboodschappen en -middelen.

MKBservicedesk

Op de ondernemerswebsite mkbservicedesk.nl zijn bovenstaande punten overzichtelijk uitgewerkt. Om hiermee aan de slag te gaan, raden we je aan hier een kijkje te nemen. 

ADN Marketing

ADN Marketing

Zet jouw bedrijf lokaal (nog) beter op de kaart

ADN Lidmaatschap!
ADN Lidmaatschap!

Profiteer van alle voordelen die het lidmaatschap voor jou kan bieden!