NVWA controleert op allergenenvermelding

De NVWA controleert op dit moment veel in de branche. Belangrijk speerpunt hierbij is de allergenenvermelding.

Iedere winkelier die voedingsmiddelen verkoopt, verpakt of vervoert moet de allergenen benoemen. De consument moet VOORDAT hij/zij de aankoop gaat afrekenen ergens kunnen zien dat hij/zij vragen kan stellen over allergenen. In de buurt van de kassa dient dan, bijvoorbeeld, een kaartje te staan met een tekst als: “Hebt u vragen over allergenen, stel ze aan ons."

De voedselinformatie ben je verplicht te geven. Dit kan op verschillende manieren:

  • Je legt een boekwerk (digitaal of papier) aan waarin je de receptuur van je producten hebt uitgeschreven. Daarin vermeld je dan de allergenen. Op verzoek van de klant geef je de informatie door. Let op: ook je medewerkers moeten weten waar ze de info desgewenst kunnen vinden.
  • Je zet het op een etiket volgens de voorschriften in de verordening etikettering.
  • Lever je aan derden, dan ben je VERPLICHT de allergenen op een etiket te vermelden.
  • Lever je kleine verpakkingen en aan derden dan zorg je dat het op begeleidende documenten staat die je meestuurt met de levering.

Als er een inspectie komt van het NVWA, dan ben je verplicht het boekwerk of digitale database aan hem/haar te laten zien. Hou dus altijd een exemplaar in de buurt van de productieruimte of verkoopruimte.

De 14 verplichte allergenen

Er is een selectie gemaakt van de allergenen die je verplicht bent te benoemen. Dat zijn de allergenen die voor een consument gevaarlijk kunnen zijn.

  1. gluten
  2. schaaldieren
  3. eieren
  4. vis
  5. aardnoten/pinda’s
  6. soja
  7. melk/lactose
  8. noten
  9. selderij
  10. mosterd
  11. sesamzaad
  12. sulfiet
  13. lupine
  14. weekdieren

Wordt er in je keuken gebruik gemaakt van één of meer van deze allergenen, dan ben je verplicht te vermelden dat er een kans bestaat dat er sporen in het product zitten van bijvoorbeeld selderij, of pinda’s, ook al zit het niet in het recept. Dit kan gewoon met één zinnetje op het etiket: ‘Dit product kan sporen bevatten van <benoem het allergeen>.’

Webshop

Verkoop je via de webshop producten waarin een allergeen is verwerkt, dan moet je dat duidelijk aangeven voordat de consument de koop sluit, dus voordat het in het virtuele winkelwagentje ligt. Dit geldt ook als de producten worden opgehaald in de winkel nadat ze online zijn besteld en betaald.

Meer informatie

De website van AVN zullen steeds verder uitbreiden met informatie over HACCP, etikettering en allergenen. Kun je het antwoord op jouw vraag niet op de website vinden, neem dan contact met AVN op via e-mail info@avn.nu of telefoon 0318 - 440 222.