• ADN product van het seizoen

Peer-weetjes en recepten

Naast de appel is een peer natuurlijk erg gezond, zelfs een der meest gezonde fruitsoorten. De peer bevat naast water veel vezels, mits je de peer niet schilt, veel mineralen en veel vitaminen. We noemen, vitamine A, B, C en E. daarnaast foliumzuur, kalium, zouten en suikers. Jodium, ijzer en calcium. Alsof het niks is.

De kleur is niet zo spannend, maar we hebben groene, gele en rode varianten. Allemaal zonder uitzondering gezond. Naast de handpeer (zoete peer) bestaan er ook kook- of stoofperen. Lekker bij de maaltijd in plaats van appelmoes bijvoorbeeld.

  • Peren hebben een bepaalde zuurgraad waarmee ze ons lichaam beschermen tegen infecties.
  • Daarnaast zijn peren een goede, sterke antioxidant.
  • Ze gaan celveroudering tegen.
  • Ze zorgen goed voor ons hart door de perfecte regulatie van onze bloedcirculatie.
  • Slecht cholesterol heeft geen kans als je peren eet.
  • En ook niet onbelangrijk, ze zorgen voor een gezonde stoelgang. Constipatie of teveel en te zwaar getafeld, een peer zorgt voor de oplossing.
  • In peren zit meer fruitsuiker dan in appel, daarom kan een peer ook dieper gekoeld worden.

Perentaart of gewoon bij het ontbijt, voldoende mogelijkheden voor de peer.

Peerreceptjes:


GEGRATINEERDE PEER OP PEPERKOEK

Voldoende voor 4 volwassenen.

Ingrediënten:

  • 2 peren, schillen en verdelen in kwarten (dus 2 kwarten pp.)
  • 4 plakjes belegen kaas
  • 4 niet te dikke peperkoekplakjes
  • 4 dessertlepels perenstroop
  • 1 liter fruitsiroop
  • 3 eetlepels boter

  • Hoe maken we dat dan?

    Bak de peren in een koekenpan met wat boter.
    Bak de peperkoekplakjes in een koekenpan met gesmolten boter lichtjes aan beide zijden.
    De binnenkant moet zacht blijven, de buitenkant mag een korstje krijgen.
    Leg de peperkoek in een schaaltje, of sleetje, en besmeer dat meet de perenstroop.
    Daar bovenop de peerstukken. Als dit klaar is leg je een plakje kaas erop.

    Smakelijk!

    WITLOFTAARTJE MET PEER EN VEENBES

    Voldoende voor 4 personen

  • 8 stronkjes witlof, niet te grote nemen
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 3 rijpe peren, Doyenne du Comice bijvoorbeeld
  • 50 g gedroogde veenbessen
  • 2 el honing
  • 1 el rietsuiker
  • ½ theelepeltje kaneel
  • 1 kl vanille-extract
  • 2 el boter
  • 2 eigelen

  • Moeilijk? Echt niet

    Spoel het witlof en verwijder de bittere kern, laat uitlekken en snijd in grove stukken.
    Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes.
    Smelt boter in een pan en bak het witlof samen met de peren. (licht karamelliseren).
    Voeg de honing en de rietsuiker toe.
    Meng het vanille-extract samen met kaneel door het lof, honing en rietsuiker.
    Bak tot alles gaar is en voeg dan pas de veenbessen toe.
    Laat dit alles afkoelen.

    Leg 1 vel van het bladerdeeg als bodem in een schaaltje , of taartvorm. Leg er de vulling op en overdek met het andere vel bladerdeeg. Vouw de zijkanten dicht en borstel in met het opgeklopt eigeel.

    Dan verpak je het geheel in de schaal of taartvorm en geef de consument mee dat het ongeveer 15 tot 20 minuten moet verwarmen in de voorverwarmde oven op ± 175° Celsius.

    Appel-weetjes en tips

    Snoep verstandig eet een appel!