• Promotie

ADN Seizoensproducten - productinformatie & recepten

In het geheel vernieuwde ADN Magazine dat op 3 maart verschijnt, lezen jullie een hoop feitjes over de asperges. Zoals beloofd, hierbij nóg meer feitjes en recepten om de consument te verleiden! In deze receptuur gaan we uit van zoveel mogelijk verse ingrediënten. Dat helpt je in de verkoop, maar je kunt je hiermee ook bijzonder goed onderscheiden. De smaak van vers is onovertroffen.

De aspergegrond
Asperges werden in ons land vòòr de Tweede Wereldoorlog nog volop geteeld in het Westland. In deze oorlog werden daar de goeie gronden vernield. De Limburgers waren er als de kippen bij. Genoeg grond en genoeg handjes om te helpen met de oogst.

Je ziet tegenwoordig de teelt wat verschuiven. Weer voorzichtig richting het Westland, maar ook in het oosten van ons land. Dat komt omdat de gronden in Limburg gedeeltelijk langzamerhand wat uitgeput raken.

Er bestaan groene, witte en paarse varianten. En ieder variant heeft meerdere klasse-indelingen. Je kunt asperges dus in diverse kwaliteitsklassen inkopen. Ook de stukken zijn enorm geliefd. De smaak is goed, alleen wat meer werk, daarentegen zijn deze ook (veel) goedkoper aan de man/vrouw te brengen.

Duur?
Waarom het witte goud? Je hoort weleens dat wij daar veel aan willen verdienen. Dat is het beeld van de consument. Maar er wordt soms niet gerealiseerd hoe bewerkelijk het verbouwen van asperges is.

Wat de teler ervoor moet doen:
Als een teler besluit om asperges te gaan telen, zoekt hij geschikte grond. Daar moet hij eerst andere producten gaan telen zonder toevoegingen in de teelt. Geen drijf- of kunstmest bijvoorbeeld. Anders blijft de plant hiernaar ruiken en de aspergesmaak negatief beïnvloeden.
Dan plant hij kleine plantjes. En moet drie jaar wachten voordat hij kan gaan oogsten. Hij moet de planten wel verzorgen en zorgvuldig behandelen.
Het derde jaar mag hij voorzichtig een klein beetje steken om de plant ‘wakker’ te schudden.
Het vierde jaar kan hij meer gaan steken en het vijfde jaar volop. Dan kan hij ongeveer acht jaar volop leveren, waarna de planten ondergronds zijn uitgegroeid tot zeven m² (!).
De oude planten moet hij vernietigen en pas na 25 jaar (!) is de grond weer geschikt voor asperges. Gedurende de teelt mag hij geen andere producten telen.

Samengevat: de teelt is duur en relatief kort.

Aspergefeitjes

 • Asperge behoort bij de zogenoemde stengelgroenten.
 • Asperges van Nederlandse bodem, zijn echte seizoen producten.
 • Asperge ziet men nog over het algemeen als een wat luxere groente.
 • Asperges zijn ook bekend onder de bijnamen: ‘het witte goud’, en ‘koningin der groente’.
 • Asperges invriezen is heel simpel. Gewoon schillen, afspoelen en rauw invriezen. Liefst op een plaat en na het invriezen de gewenste porties inpakken en bewaren op -18°C. Bevroren in het water doen om te koken, dus niet eerst laten ontdooien.
 • Je kunt van bevroren asperges ook gewoon nog een maaltijdsalade maken. Bevroren in het water. Kort koken en laten afkoelen. Dan gewoon koud in de salade mengen.
 • De kooktijd is maximaal vijf minuutjes en nog tien minuutjes in het hete water laten staan. Pas dan zijn ze voldoende gaar en blijven de smaakstoffen en vitamines bewaard.
 • Asperge kort bewaren in een natte doek in de groentela van de koelkast. Niet langer dan 48 uur.
 • De oudere consumenten laten de asperges dikwijls wat te lang koken. Zonde.
 • Van het kookvocht van asperges kun je eenvoudig een soep maken, of kook in dat vocht je bijhorende aardappel eens. Dan krijg je een overvloed aan smaak op je bord.
 • De schillen en eindjes kort (max 25 minuten) laten koken, afgieten en je hebt een heerlijke bouillon waarmee je morgen weer een keertje soep kunt maken, of invriezen voor later.
 • De kop van een verse perfecte asperge moet gesloten zijn en de kleur moet helder zijn en fris ogen.
 • Aan de snijkant (onderkant) kun je zien of de asperge vers is. Deze moet vlak en gesloten zijn. Zie je kleine tunneltjes onderaan, dan zijn de asperges al wat ouder.
 • Groene asperges behoef je niet te schillen. De witte altijd wel. De onderkant van een groene wel ruim afsnijden, ongeveer 5 cm. Deze uiteindjes gewoon meekoken voor bouillon.
 • Asperges hebben een zachte smaak en een heel eigen aroma.
 • Groene asperges zijn wat sterker van smaak.
 • Een combinatie van groene en enkele witte asperges op je bord is meteen wat anders.
 • Het Nederlandse seizoen loopt van begin maart tot en met 24 juni. (St. Jan)
 • Er zijn soms telers die nog even doorgaan na de 24e, als hun veld bijvoorbeeld dit jaar als laatste jaar gebruikt kan worden.
 • Na het eten van asperges gaat je urine dikwijls zo ruiken. Dat komt door de zwavel die erin zit, die een bijzonder positief effect heeft op onze urinewegen.
 • Er zijn een heleboel alternatieve bereidingen voor deze superheerlijke groente, hieronder vind je een aantal recepten ter inspiratie.

Recepten
In de receptuur gaan we altijd uit van vier volwassenen. Je kunt natuurlijk ook anders kiezen, pas dan je recept gelijkmatig evenredig aan. Een recept is enkel een leidraad. Je kunt naar hartenlust experimenteren en we raden iedereen aan om dit ook zelf te proberen. Jouw advies krijgt veel meer positieve lading als je het zelf hebt ervaren.


Roerbakken van asperges (naturel)
Voeg in een hete wok- of braadpan met een laagje olie, de rauwe aspergestukjes toe en bak om en om tot je een mooie egale bruine kleur ziet verschijnen op de asperges. Kopjes altijd wat later toevoegen, deze zijn snel gaar, vandaar.

Alles moet wel een ‘byte’ behouden. Dit kun je koud of warm eten.

Tip:
Je kunt geroerbakte asperges ook verwerken in een heldere soep, maar ook in een maaltijdsalade. In de basis roerbak je de asperge zoals aangegeven.
Wil je meer pit, dan op het laatst een lepeltje sambal toevoegen, of ketjap, of een zoetzure pittige saus.

Asperges met fruit (een tussengerecht, tevens ook als bijzonder nagerecht)

400 gram asperges. Geschild in grove stukken.
400 gram fruit van het seizoen*. Geschild in even grote stukken.

Roerbak de geschilde aspergestukken op de ‘naturel’ manier. Voeg iets later het fruit toe. Voeg daarbij een eetlepel suiker en laat het karamelliseren.

Tip:
Heerlijk met een bolletje vruchtenijs.

*Welk fruit kun je hiervoor kiezen?
Nagenoeg alle soorten fruit: mango, ananas, peer, handappel, roodfruit, perzik, nectarine, sinaasappel, mandarijn, exoten etc. Gebruik geen druiven want de schil wordt taai. Gebruik je roodfruit als framboos, aardbei, die pas op het eind mee verwarmen. Anders gaan je mooie asperges lelijk verkleuren. Je kunt ervoor kiezen om het rood fruit in een aparte pan even te verwarmen. En pas toevoegen als alles klaar is.


Asperges als onderdeel van een complete maaltijd
Ingrediënten:

 • 800 gram asperges wit of groen of samen.
 • 1 middelgrote ui
 • 200 gram snijbonen
 • 1 rode paprika/1 conference peer
 • 1 steel duimdikke prei
 • Beetje olie om in te bakken
 • Peper en zout naar smaak

 • Hoe gaan we te werk:
  De asperges schillen, onderkantjes eraf, in grove stukken snijden, kopjes apart houden. Gebruik je ook groene asperges, dan niet schillen en als eerste in de pan. Ui schillen en in grove stukken snijden, de paprika in iets kleinere stukjes snijden. De prei schonen, doormidden snijden en het zand eruit wassen. Snijden in stukken van 2 centimeter. Het groen gewoon meebakken. Snijbonen schonen en ook in 2 cm stukken snijden. De peer schillen, doormidden, klokhuis eruit. Verdeel de peer overlangs in kwarten. De wokpan op een middelhoog vuur, de olie erin.

  Als de olie heet genoeg is, vuur wat hoger en dan eerst de snijbonen, de groene asperges kort bakken. Voeg daarna de overige groenten toe. Na ongeveer 5 tot 7 minuten is alles gaar genoeg. Voeg daarna de peer in de stukken toe. Kort mee verwarmen. Klaar. Je kunt dit opdienen met vis, vlees of 100% vegetarisch.

  Tip:
  Je kunt in feite alle groenten hiervoor gebruiken. Varieer met wat je in huis hebt.
  Let wel dat niet alle groenten dezelfde gaartijd hebben. Pas je receptje hierop aan.


  Aspergesoep (gebonden)
  Ingrediënten: voldoende voor 2 liter soep. (Ruim voldoende voor 4 volwassenen)

  • 500 gr witte asperges
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 sjalot, grofgesneden
  • Voor de binding:
  • 30 gram boter
  • 30 gram tarwebloem
  • 2 eidooiers, kamertemperatuur
  • 50 ml room, kamertemperatuur
  • snufje nootmuskaat
  • eventueel wat zout (kan in plaats van zout lavas meekoken in bouillon)

  En nu?
  Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Alles nog heel laten. Dus niet in stukken snijden. Bouillon (van vorige keer of water met groentebouillontabletten) in de pan en breng het aan de kook. Laat de asperges 8 minuten mee pruttelen. Schep daarna de hele asperges eruit en zet deze apart. Roer de sjalot door de bouillon voeg eventueel wat tuinkruiden toe. Laat dit 45 minuten op een laagvuur trekken/niet koken. Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet dit even apart.

  Pak nu een grote soeppan en smelt hier je boter in, bak vervolgens de bloem erin om een roux te maken. Dit zorgt voor de binding. Let op, geen klontjes in de roux. Blijf goed roeren en laat niet verbranden. Schep vervolgens met een soeplepel een beetje bouillon erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux. Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een dikke vloeistof hebt zonder klontjes. Nu kan de rest van de bouillon er in delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen. Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden.

  Nu heb je de eidooiers nodig. Even los kloppen en de room toevoegen. Als je een mooie gladde dikke saus hebt, dan voorzichtig toevoegen. Het gaat eenvoudig om eerst wat hete bouillon aan je eidooiers toe te voegen. Is goed voor het schrikeffect. Daarna kan alles in de soeppan.

  Afhankelijk wat jij wilt, kun je de asperge in stukken snijden en in koppen doen waarna je de hete soep eroverheen schenkt, Of je pureert alles met een staafmixer. Pas later de hele kopjes toevoegen. Je zult zien dat je soep dan dikker geworden is. Maar ook vol van smaak.

  Je kunt nog een snufje nootmuskaat per kop toevoegen. Een afgestreken eetlepel fijngehakte krulpeterselie als garnering is prima. Kan ook met fijngesneden bieslook. Zelfde effect, andere smaak.

  Tip:
  Een half hardgekookt ei per kop prakken toevoegen.
  Geen vegetariër aan de tafel, dan kleine blokjes gekookte ham of ontbijtspek in blokjes toevoegen. Heerlijk met knoflookbrood.

  Brongebruik: voor het tot stand komen van deze recepten is gebruik gemaakt van eigen materiaal en materiaal op de website voedingsmiddelentabel.nl.  Meer informatie of een afspraak maken?

  ADN staat voor je klaar!