• Ondernemen

Hoe om te gaan met Reprorecht en BUMA/Stemra?

Stichting Reprorecht

De Stichting Reprorecht houdt zich bezig met het innen van vergoedingen voor het maken van fotokopieën van auteursrechtelijk beschermd werk. Deze regeling heeft geen betrekking op het scannen of downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk. Ook een faxapparaat waarmee kopieën kunnen worden gemaakt of bijvoorbeeld een combinatie van scanner en printer, kan als kopieerapparaat worden aangemerkt. Heb je geen van deze apparaten, dan ben je geen vergoeding verschuldigd.

Bedrijven die beschikken over een kopieerapparaat betalen een vaste vergoeding, die gebaseerd is op de bedrijfsgrootte (aantal werknemers) en de bedrijfstak.

Indien je je niet kunt vinden in de hoogte van de opgelegde vergoeding, bijvoorbeeld omdat het kopieergedrag deze niet rechtvaardigt, kun je een individuele regeling treffen met de Stichting Reprorecht. Ook bedrijven die kunnen aantonen dat zij geen auteursrechtelijke werken kopiëren, hoeven de rekening niet te betalen. Meer informatie vind je op de website van de Stichting Reprorecht.

BUMA/Stemra

BUMA/Stemra int vergoedingen voor het ten gehore brengen van muziek. In tegenstelling tot SENA int BUMA/Stemra de vergoeding voor de auteurs, op basis van het muziekauteursrecht.

BUMA/Stemra kan je een opgavenformulier sturen, waarop je dient aan te geven hoe vaak je muziek ten gehore brengt in de winkel.

Op basis van deze opgave krijg je dan een factuur, die is gebaseerd op het muziekgebruik en het doel daarvan. Ook is het mogelijk om een overeenkomst voor het ten gehore brengen van muziek in jouw bedrijf met de BUMA te sluiten. Kijk voor meer informatie op de website van BUMA/Stemra.

Meer informatie of een afspraak maken?

ADN staat voor je klaar!