Werken op Koningsdag, hoe zit dat ook alweer?

Gepubliceerd op 21 april 2021

Dinsdag 27 april 2021 is het weer Koningsdag. Hoewel deze dag dit jaar niet gevierd zal worden zoals we gewend zijn, blijft het een officiële feestdag en roept het altijd veel vragen bij werkgevers en werknemers op. Wat kan, mag of moet je nou precies geregeld hebben als werkgever?

De CAO houdt op dit moment vast aan het standpunt dat werknemers op Koningsdag, Hemelvaartsdag en op zondag niet verplicht kunnen worden om te werken. Als een werknemer aangeeft niet op Koningsdag te willen werken, dan zal je daar rekening mee moeten houden. Je dient Koningsdag wel het loon door te betalen.

Wel open

Het is belangrijk dat je met je werknemers afspraken maakt over de wijze waarop met werken op feestdagen wordt omgegaan. Stel tijdig vast wanneer jij je winkel wilt sluiten en maak dit kenbaar aan je medewerkers. Dit voorkomt onenigheid achteraf. Het jaargesprek is een uitgelezen moment het werken op feestdagen in het aankomende jaar te bespreken en meteen vast te leggen. Ga je open op een officiële feestdag zoals Koningsdag dan dien je de medewerkers een toeslag van 100% uit te betalen op het normale loon van die dag.

Wil je meer informatie?

Neem dan contact op met onze Juridische Dienst via (0318) 72 78 26 of via de mail: juridischadvies@agfdetailhandel.nl.