Van verplicht nummer naar veilig gevoel

Van verplicht nummer naar veilig gevoel

16 april 2019

Ben jij nog bedacht op mogelijke gevaren op de werkvloer? Een spijker die uitsteekt, stroomdraden die niet veilig zijn weggewerkt, een brandblusser waar je niet goed bij kunt komen. Na een tijdje zie je die gevaarlijke situaties niet meer. Tot er iets gebeurt, maar dan ben je te laat.

Heb je werknemers in dienst, dan heb je de verantwoording om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers veilig kunnen werken. Dat ben je zelfs verplicht. Het ministerie van SZ&W controleert daarop. Om aan te tonen dat je voldoet aan alle eisen moet je een actuele goedgekeurde RI&E hebben. Die verantwoording voor een veilige omgeving gaat heel ver. Het invullen van een RI&E is dan ook best een klus, maar het levert je ook veel op:

  • Je voldoet aan de wettelijk verplichting en voorkomt een boete van de Inspectie SZW
  • Het geeft inzicht en bewustwording van arbeidsrisico’s
  • Kostenbesparing door verlagen van verzuim en ongevallen
  • Goed werkgeverschap verhoogt de productiviteit van medewerkers

Wat is de RI&E ook alweer?

RI&E staat voor Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Een RI&E is eigenlijk twee dingen:

1. Een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in jouw bedrijf.

2. Een plan voor het oplossen ervan.

Het hebben van een actuele RI&E is verplicht voor alle ondernemers met personeel (ook uitzendkrachten, vrijwilligers of oproepkrachten).

Het opstellen van een RI&E kun je zelf doen. Ingewikkeld is het niet, belangrijk is het wél. Zelfs zo belangrijk dat de overheid de RI&E via de Arbowet verplicht heeft gemaakt. Inspectie SZW controleert hier dan ook op. Heb je geen RI&E dan loop je kans op een forse boete.

Speciaal voor ADN-leden

ADN heeft voor de AGF-branche een RI&E ontwikkeld. Het voordeel van deze branche RI&E ten opzichte van een gewone RI&E is dat de vragen zijn afgestemd op de risico’s uit de branche en je hoeft hem niet meer te laten toetsen (mits je minder dan 25 werknemers hebt). Dat scheelt je al snel een paar honderd euro. Deze branche RI&E is gratis voor leden. Niet-leden betalen € 75,-. Neem contact op met ADN om de branche RI&E op te vragen.

RI&E-abonnement: Hulp bij de RI&E

Het uitvoeren van de online RI&E is in principe goed zelf te doen, maar het opstellen van de RI&E kan, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je bedrijf, best veel werk zijn. Zeker de eerste keer dat je ermee aan de slag gaat. Wil je daarbij geholpen worden? Sluit dan een RI&E-abonnement af bij ADN Risk. Dat kost je € 250,- per jaar en geeft je de garantie dat je aan alle wettelijke eisen voldoet.

De looptijd van het abonnement is drie jaar. Na aanmelding komt de veiligheidskundige van ADN Risk langs en stelt de RI&E met het bijbehorende plan van aanpak op. Om de RI&E actueel te houden, krijg je in het 2e en 3e jaar het verzoek om het Plan van Aanpak op te sturen naar ADN Risk, en zullen zij deze beoordelen. Tevens krijg je advies over eventuele wijzigingen of aanpassingen. Wanneer je binnen die 3 jaar gaat verbouwen of verhuizen naar een andere locatie, komt de veiligheidskundige opnieuw langs om de RI&E op te stellen. Zo blijft jouw RI&E actueel!

Meer informatie

Wil je meer weten over het RI&E-abonnement, kijk dan op de website van ADN ZorgPortaal. Je kunt ook contact opnemen met de medewerkers van ADN Risk, (030) 284 86 13 of risk@agfdetailhandel.nl

Meer informatie of een afspraak maken?

ADN staat voor je klaar!

ADN RI&E

Risico-inventarisatie en evaluatie