Stop de btw-verhoging van 6 naar 9%! BTW-verhoging op groente en fruit is ONGEZOND

Stop de btw-verhoging van 6 naar 9%! BTW-verhoging op groente en fruit is ONGEZOND

15 mei 2018

16 mei 2018 actiedag op Het Binnenhof: Wij laten ons niet knippen!

Op woensdag 16 mei a.s. gaan wij samen met de VBW (brancheorganisatie voor bloemisten) en de CVAH (Centrale Vereniging voor Ambulante Handel) protesteren tegen de btw-verhoging op Het Binnenhof in Den Haag. Wij staan bij het Binnenhof met trosjes cherrytomaatjes en een schaar om op een ludieke manier duidelijk te maken dat als de btw-verhoging doorgaat, het erop neerkomt dat de consument maar een half trosje cherrytomaatjes kan veroorloven (want groente wordt significant duurder). We delen ook kopjes warm water uit aan voorbijgangers en ruilen deze daarna om voor een kopje heerlijk gezonde (groenten)tomatensoep. Op deze ludieke manier proberen wij de politiek ervan te doordringen dat de btw-verhoging een slechte maatregel is voor de gezondheid en die de consument direct in de portemonnee raakt.

Locatie: Tweede Kamer der Staten-Generaal, Plein 2, 2511 CR Den Haag

Tijd: 12.00 – 16.00 uur

Kijk hieronder welke acties je als groente- en fruitspecialist in je eigen winkel kunt doen om jouw klanten bewust te maken van de consequenties van de btw-verhoging.

Doe mee met de protestactie in jouw winkel: wij laten ons niet knippen!

Onze regering is van plan de BTW te gaan verhogen van 6 naar 9 %. Deze BTW-verhoging is niet goed voor onze sector. De jarenlange inzet op gezonde voeding zal uiteindelijk voor veel consumenten na de btw-verhoging moeilijker worden. Een eenvoudige rekensom laat zien dat de consument dus 3 % meer geld kwijt is bij de kapper, de bloemenwinkel, de visboer, de bakker, slager en ook bij ons. Kortom bij alle winkels waar je nu nog 6% BTW moet betalen, zullen zij de verhoging van 3% moeten doorberekenen aan de consumenten. Dus tel maar uit. Kortom dit plan is een slecht plan voor jou, voor ons, en voor onze consumenten.

In onze sector hebben we nu al jarenlang ingezet op betaalbare, gezonde voeding. Iedere consument moet de kans krijgen om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Wij vinden dat iedereen daar recht op heeft. En nu zal dit teniet worden gedaan door een verhoging van de BTW.

Daarom hebben we voor jou enkele ideeën opgezet om mee te doen in jouw winkel. De consumenten moeten er snel van doordrongen raken dat deze maatregel hen direct in de portemonnee raakt. Laat je klanten gewoon zien wat het in de portemonnee gaat kosten. Ongezond voedsel is vaak goedkoper. We willen graag GEZOND, maar de regering dwingt ons om ONgezond te gaan eten. Meer kosten voor levensonderhoud, dus ook minder besteedbaar voor andere zaken. Maak daarom ook jouw klanten hierop attent in de winkel.

Idee 1:

Voorafgaand aan woensdag 16 mei 2018, maar kan ook nog na 16 mei, aandacht in jouw winkel door een VAN/VOOR actie op te zetten.

Neem daarvoor een onbewerkt product. Bijvoorbeeld komkommer. Die kost nu inclusief 6% BTW € …….. NA de BTW verhoging zou die ineens €…….kosten. maak hiervoor een duidelijk groot kaartje, met VAN/VOOR. Waarbij je de verhoogde prijs in ROOD op het kaartje zet.

Dit kun je ook doen met een hardlopende soep of salade bijvoorbeeld. Zet de oude prijs erop en in ROOD de nieuwe verhoogde prijs. Doe dit met verschillende producten, maak foto’s en verspreid deze op Facebook, instagram etc. Verzoek hen om de petitie te tekenen op de website stopdebtwverhoging.nl.

Idee 2:

We willen de nadruk leggen op gezondheid. De slogan:

‘BTW verhoging op Groente en Fruit is ONGEZOND’. Moeten/willen we overal laten terugkeren. Dus ook in uw winkel. Maak daar foto’s van, deel deze massaal op Facebook, instagram etc.

Print de voorkant van de flyer uit en leg ze ter ondersteuning en illustratie in je winkel bij jouw acties. Het betreft de tekst op de flyer die op 16 mei wordt uitgedeeld op Het Binnenhof in Den Haag.

Print dit recept uit van een overheerlijke gezonde groenten/tomatensoep die je aan je klanten kunt meegeven. Deze soep wordt ook uitgedeeld op 16 mei.