Persconferentie 20 april 2021 Winkels weer open

Gepubliceerd op 21 april 2021

Hoewel er voor de groente- en fruitspeciaalzaken, met de nieuwe versoepelingen, niet veel verandert, is het toch belangrijk dat de andere winkels ook weer open mogen. Dit stimuleert immers de loop in de winkelstraten en winkelcentra en daar profiteren alle winkeliers van mee.  ADN heeft daarom, samen met brancheorganisatie Inretail en overige branches, de afgelopen weken sterke lobby gevoerd om alle winkels weer open te krijgen. Hierin zijn belangrijke resultaten geboekt. Hoewel de besmettingscijfers zeker nog niet op een veilig niveau zijn, is er voor het totale MKB een verbeterd perspectief gerealiseerd. De verruimingen gaan in per 28 april.

Winkels en markten open

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak en registratie. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Voor kleine winkels is dit vastgesteld op maximaal 2 klanten (per verdienping). Voor grotere winkels wordt 1 klant per 25 m2 gehanteerd. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Uiteraard blijven de basisveiligheidsregels van kracht: het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand en bij voorkeur alleen boodschappen doen.

Op warenmarkten mogen ook weer alle productgroepen verkocht worden.

De overige maatregelen per 28 april zijn:

  • Horeca terrassen weer open van 12-18 uur
  • De avondklok gaat vervallen

Voor meer informatie en details, zie ook www.rijksoverheid.nl

Belangrijke oproep

ADN  roept de ondernemers, nogmaals, op om de protocollen goed te hanteren, consumenten worden opgeroepen om de basismaatregelen in acht te blijven nemen, drukte te vermijden en vooral alleen de boodschappen te (blijven) doen. Alleen als de ontwikkelingen positief doorzetten, zullen de stappen naar verdere versoepelingen sneller genomen kunnen worden.