Onderneem jij ‘corona proof’ met het ADN brancheprotocol?

Onderneem jij ‘corona proof’ met het ADN brancheprotocol?

8 september 2020

Nu de ‘intelligente lockdown’ steeds verder is afgebouwd en de 1,5 meter steeds wat losser wordt toegepast in de praktijk door mensen, blijkt het coronavirus toch weer her en der op te vlammen. Dit gaat niet de goede kant op en we moeten met z’n allen een tweede golf zien te voorkomen. Het is daarom van groot belang om goed invulling te blijven geven aan de ‘anderhalve meter samenleving’.

Een duidelijk protocol hoe om te gaan met de maatregelen die gelden voor veilig en hygiënisch winkelen voor AGF-speciaalzaken is dus heel belangrijk. Dit is vanuit de overheid ook opgedragen en daarmee is ADN aan de slag gegaan en heeft – door goede voorbeelden in de branche - een brancheprotocol opgesteld, gekoppeld aan de richtlijnen van het RIVM en goedgekeurd door het Ministerie.

Download hier het ADN brancheprotocol.

Toepassen van het protocol

Het protocol dient gezien te worden als een officieel document, net als bijvoorbeeld de Hygiënecode. Eventuele handhaving op het toepassen van de richtlijnen wordt dan ook gedaan aan de hand van het protocol.

Het is belangrijk om het protocol, samen met alle medewerkers te bespreken en met elkaar te bepalen hoe hier binnen jouw bedrijf de beste invulling aan kan worden gegeven.

Indien je al gebruik maakt van een Huishoudelijk reglement binnen jouw bedrijf is het verstandig om het protocol hier onderdeel van te maken en medewerkers te laten tekenen dat ze hiermee bekend zijn. Maak jij nog geen gebruik van een huishoudelijk reglement, dan is het nu misschien wel een goed moment om daarmee te beginnen. ADN heeft voor haar leden speciaal een (basis) Huishoudelijk reglement opgesteld dat je helemaal voor jouw bedrijf specifiek kunt maken.

Ook hebben we een top 15 opgesteld met belangrijkste zaken voor een dergelijk document en een checklist waarmee je na kunt gaan of alles in jouw reglement opgenomen is. Met de akkoordverklaring kun je laten aangeven dat je medewerkers het reglement hebben gelezen en hiermee akkoord gaan. Al deze documenten zijn bij ADN gratis op te vragen door een mailtje te sturen naar info@agfdetailhandel.nl.

Vragen

Heb je vragen over het toepassen van het protocol binnen jouw winkel? Neem dan contact op met ADN en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Vanzelfsprekend zijn tips van jullie kant ook altijd welkom. We zitten nog steeds in een fase dat er iedere week nieuwe inzichten komen en nieuwe ideeën zijn altijd welkom.

Meer info?

Voor meer informatie en tips voor je winkel met betrekking tot de coronamaatregelen, kijk op www.agfdetailhandel.nl/corona

Promofilm

Om het protocol verder toe te lichten en uit te leggen heeft ADN, bij Beijers Groente en Fruit, een promotiefilmpje opgenomen. Dit kan dienen als voorbeeld voor onze winkels. Natuurlijk beseffen we dat niet iedere winkel op deze manier kan werken, maar wellicht zitten er aanwijzingen in die je wel kan gebruiken voor je eigen zaak. Ben je zelf creatief, dan kun je natuurlijk ook voor je eigen winkel een filmpje maken die je weer kunt gebruiken in de communicatie naar je klanten toe. Bekijk hieronder het filmpje.