Listeriose rukt op in Nederland!

Listeriose rukt op in Nederland!

7 augustus 2018

Tijdens de hele lange hete zomer van 2018 kwam op zondag 5 augustus naar buiten dat er mensen in ons land ziek werden door Listeriose; een besmetting door een bacterie: Listeria.

Deze bacterie veroorzaakt een nare ziekte die in ons land weinig voorkwam. Mensen die besmet worden met de bacterie hebben een verhoogde kans op Listeriose.

De listeriabacterie zit meestal in voedsel, maar ook in dieren, in de grond, in water en ook op groenten. Gezonde mensen hebben er meestal minder last van, maar jonge kinderen, zwangere dames en ouderen, maar ook verzwakte mensen die bijvoorbeeld net een operatie hebben ondergaan kunnen er erg ziek van worden. Listeriose uit zich in een gevoel van griep. Spierpijn, koortsig, misselijk en vaak diarree.

Listeriose kan voor sommige mensen gevaarlijker zijn en zij worden dan erger ziek:

  • Hersen(vlies)ontsteking,
  • Bloedvergiftiging,
  • Bij zwangeren kan een miskraam optreden.

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden. Meestal 2 tot 4 weken. Iedereen die met listeria besmet voedsel eet, kan Listeriose krijgen.

Sommige mensen kunnen erger ziek worden, hun afweer is dan veel minder omdat:

  • Tijdens behandeling voor kanker
  • Wanneer men ook andere ziektes heeft bijvoorbeeld suikerziekte of aids
  • Door het drinken van veel alcohol
  • Door ouderdom

Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen.

Om Listeriose te voorkomen, is het belangrijk om op het volgende te letten:

  • Was rauwe groenten altijd goed voor gebruik.
  • Vlees en vis goed doorbakken.
  • Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel.
  • Restjes snel afkoelen en korte tijd bewaren.
  • Bewaar eten niet langer dan de uiterste datum die op de verpakking.
  • Bewaar eten op de juiste temperatuur.
  • Zet de koelkast twee graden minder dan dat je voorheen gewend was (4 °Celsius is aan te raden).

Vooral voor zwangeren en mensen met minder afweer is het belangrijk om het volgende niet te eten of drinken:

  • Rauwe melk (ongekookte, zo van de koe)
  • Zachte kazen gemaakt van rauwe melk (brie, camembert)
  • Paté
  • Softijs
  • Kant-en-klare pannenkoeken
  • Gerookte of gemarineerde vis en gerookte mosselen
  • Rauwe vleeswaren zoals carpaccio, filet americain, tartaar of rosbief

Zorg daarnaast ook voor een schoon toilet:

  • Laat iemand die ziek is een eigen toilet gebruiken. Kan dat niet? Maak dan het toilet direct schoon als de zieke naar het toilet is geweest. Vervang dan ook iedere keer de handdoek.
  • Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet of gebruik een keukenrol om de handen te drogen.
  • Spoel het toilet door met de deksel dicht.
  • Maak zeker 1 keer per dag het toilet schoon. Dit kan met een doekje en gewoon zeepsop, bijvoorbeeld met allesreiniger.
  • Let op de volgorde van schoonmaken: van schoon naar minder schoon. Begin met de deurklink, kraan, spoelknop. Doe daarna de toiletbril en de toiletpot.
  • Gebruik het doekje daarna niet om iets anders schoon te maken. Het is nog beter om doekjes te gebruiken die u weg kunt gooien.

Een volwassene met Listeriose die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werkt u:

  • In de zorg?
  • Met kleine kinderen?
  • In de voedselbereiding, bijvoorbeeld AGF winkel (met bereidingen) restaurant of slagerij?

Dan moet u eerst overleggen met de GGD/bedrijfsarts of met uw werkgever voor u weer gaat werken.

Heeft u nog vragen?

Vraag het de GGD-afdeling Infectieziekten of de huisarts.

Bron RIVM2018

ADN actief op social media

Volg ons op Facebook en blijf zo dagelijks op de hoogte van nieuws en actualiteiten