Klaarstomen voor de AVG!

Klaarstomen voor de AVG!

26 februari 2018

Sta je er weleens bij stil wat je aan persoonsgegevens verzamelt? Lees dit artikel even door want er gaat van jou als ondernemer wat verwacht worden als het gaat om het verzamelen van persoonsgegevens.

Ongetwijfeld heb je er al van gehoord of er wat over gelezen, vanaf 25 mei 2018 moeten alle ondernemers in de Europese Unie die persoonsgegevens verwerken voldoen aan de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Maar wat betekent dat voor jou als groente- en fruitspecialist, waar moet je allemaal aan denken?

Vandaar in dit artikel de 3 W’s:
1. Welke persoonsgegevens vraag je op,
2. Waarom vraag je deze persoonsgegevens op en
3. Waar bewaar je deze persoonsgegevens?

1. Welke gegevens?
De verordening heeft betrekking op persoonsgegevens waarmee een persoon kan worden geïdentificeerd. Denk eenvoudigweg aan een naam, een telefoonnummer en een e-mailadres. Maar het kan ook gaan om bijzondere persoonsgegevens zoals ras, gezondheid, politieke opvatting, geloofsovertuiging, medische gegevens of strafrechtelijk verleden.

2. Waarom deze gegevens?
Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan ontkom je er niet aan om persoonsgegevens van jouw klanten op te vragen. Want deze heb je nodig om de bestelling te kunnen leveren. Stel, je vraagt om de klant zijn of haar geboortedatum, waarom vraag je daar dan naar? Indien je een gerechtvaardigd belang heb om hiernaar te vragen en van de klant de toestemming hebt gekregen om deze gegevens op te slaan, dan zit je voor de verplichtingen van de AVG goed. En zo dien je bij elke persoonsgegevens na te gaan waarom je hierom vraagt.

3. Waar bewaar je deze gegevens?
Ga na waar je alle gegevens van de werknemers, klanten, leveranciers en ga zo verder opslaat.
Je moet namelijk per 25 mei 2018 kunnen aantonen dat jij alle persoonsgegevens goed beschermt. Je dient een schriftelijk beleid te hebben en je praktijk daarop aan te passen. Eén van de uitgangspunten van de AVG is dat je de persoonsgegevens niet langer bewaart dan nodig. Jouw beleid dient dus aan te geven wat de bewaartermijnen zijn en voor welke doeleinden de gegevens worden bewaard.

Wat betekent dit voor jou?
De AVG betekent uiteraard meer dan hierboven beschreven. Maar omdat je als groente- en fruitspecialist ook aan de verplichtingen moet voldoen, doe je er goed aan om even bij deze drie punten stil te staan en ze binnen je onderneming alvast te onderzoeken.

Houd de website van ADN in de gaten voor meer onderwerpen over de impact van de AVG op jouw onderneming.

Voor meer of andere vragen of advies, neem dan contact met ons op!

ADN Juridisch advies: (0318) 72 78 26
Mail: juridischadvies@agfdetailhandel.nl

ADN actief op social media

Volg ons op Facebook en blijf zo dagelijks op de hoogte van nieuws en actualiteiten