Het oog wil ook wat

Het oog wil ook wat

13 juni 2019

Garneren, opmaken, versieren zijn enkele ‘randzaken’ die we kunnen toepassen voor de presentatie in de winkel van onze lekkerste salades, rauwkosten en maaltijden. Want het oog wil ook wat, toch?

Presentatie

In onze winkel kunnen we een keur aan verpakkingen gebruiken: schaaltjes wit, doorzichtig, zwart, groen, te veel om op te noemen. We vullen af met lepels en spuitzakken en maken de verpakking dicht met folie, deksel of anderszins. Ook die kleine bakjes, schaaltjes of cupjes kun je mooi opmaken.

Ook in je toonbank is decoratie en garnering belangrijk. Laat het eruit spatten. Een paar handige tips hiervoor:

  • Als je kiest voor een strakke opmaak, gebruik dan producten die ook in het gerecht verwerkt zijn. Denk aan schijfjes tomaat of cherrytomaat of gekleurde tomaatjes, komkommer of paprika.
  • Maak goed gebruik van kleuren bovenop je salade of maaltijd. Gebruik altijd mooie verse producten die eruit springen.
  • Kies je voor een alternatieve opmaak, dan gebruik je verse tuinkruiden al dan niet verkleind, gehakt of gesneden. Strooi dit mooi over de salade. Hou je ‘waste’ over aan het eind van de dag, dan kun je dat de tweede dag gewoon door je salade of gerecht mengen.
  • Massa is kassa, maar overdaad schaadt. Dus pas je schalen, verpakking etc. aan aan de hoeveelheid die je kunt/wilt verkopen (less is more). Beter twee keer per dag een nieuwe portie presenteren dan in één keer te veel (kans op uitdroging, droge randjes, verkleuring etc.).
  • Maak je een schaal op voor je toonbank/vitrine? Zorg dan dat je de randen niet volpakt. Je salade moet eigenlijk een soort van schilderij worden. De randen zijn dan de omlijsting.
  • Gebruik je bladgroenten, zoals sla in diverse kleurtjes, weet dan dat dit snel gaat verleppen. Een ongesneden, wel gewassen en gedroogde rocketsla of ruccola blijft wat langer stevig. Met slamix kan je leuke kleuren creëren. Wel regelmatig de garnering verversen. Hou je presentatie gedurende de dag steeds bij en in de gaten.
  • Pas garnituur aan bij de aard van je recept. Niet te luxe garnering bij een goedkopere salade bijvoorbeeld.
  • Je kunt kiezen voor symmetrie in je opmaak of duidelijk niet. Half wel half niet ziet er minder goed en strak uit.

Tot slot

Presentatie en garnering zijn belangrijke, niet te onderschatten onderdelen van je product. Probeer het voor jezelf wel zo simpel mogelijk te houden. Je moet altijd een goede afweging maken tussen de beschikbare tijd en het uiteindelijke effect. Doe er je voordeel mee!