“Het gaat erom mensen te verleiden meer groente en fruit te eten”

“Het gaat erom mensen te verleiden meer groente en fruit te eten”

11 juni 2018

Arts en onderzoeker David van Bodegom opent VEG:

Veel gezondheidsklachten die Nederlanders ervaren, zijn te voorkomen en te verhelpen door gezonder te leven. Bij Leyden Academy doet dr. David van Bodegom onderzoek naar hoe mensen verleid kunnen worden om gezondere keuzes te maken. Medio juni verschijnt zijn nieuwste boek ‘Ontpillen’. Meer groente en fruit eten komt daarin uitgebreid aan bod.

Wat is de belangrijkste boodschap van uw boek?

“Ik ben opgeleid als dokter en dan leer je om pillen voor te schrijven. Die pillen werken fantastisch om ziekten te bestrijden en dat heeft ertoe geleid dat we langer leven. Maar inmiddels zijn we ook pillen voor gaan schrijven aan mensen om ze gezond te houden. Denk aan maagzuurremmers, cholesterol- en bloeddrukverlagers. Ik vraag me af of pillen daar net zo goed in zijn. Ik vrees van niet.

Ik heb veel onderzoek gedaan bij Ghanese ouderen, en wat wij ouderdomsziekten noemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, zie je bij hen nauwelijks. Je kunt dus prima oud worden zonder dat je ze krijgt! Het zijn in feite welvaartsziekten of leefstijlziekten. We slikken nu pillen voor problemen die veroorzaakt worden door onze leefstijl. Negentig procent van de hart- en vaatziekten is te voorkomen als iedereen gezond zou leven, bijvoorbeeld door niet te roken en gezonder te eten.

Een pil, zoals een cholesterolverlager, bestrijdt het symptoom, maar het probleem blijft bestaan. En de pil neemt ook nog de prikkel weg om gezonder te gaan leven.

Het is dus belangrijk om de leefstijl aan te passen, maar die weg wordt nog te weinig ingeslagen. Huisartsen geven wel leefstijladvies voordat ze pillen voorschrijven, maar vrijblijvend advies werkt niet. Mensen moeten daarbij gecoacht worden. In het boek laat ik zien welke kleine aanpassingen mensen kunnen doorvoeren in hun leefstijl om hun gezondheid te verbeteren.”

Welke aanpassingen kunnen mensen doorvoeren?

“Het gaat erom dat we weer ‘normaal’ gaan leven. Wat ‘normaal’ is, is enorm opgeschoven. Tegenwoordig vinden we het normaal om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. Maar dat is verre van normaal, want daar zijn we niet op gebouwd. Net zo min dat het normaal is dat de helft van de Nederlanders te dik is en een kwart rookt. En maar vijf procent van de bevolking komt aan de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. In onze moderne omgeving zijn continu verleidingen voor calorierijk eten. Groente en fruit worden te veel verstopt naar mijn idee.

Tegelijk ligt in de omgeving ook de oplossing. Sinds we op het werk een schaal met appels naast de koffieautomaat hebben staan, eet ik meer appels, en mijn collega’s ook. Zonder dat iemand heeft tegen ons heeft gezegd dat we meer appels moeten eten! En als ik mijn kinderen partjes geschilde appel voorzet in een bakje, is het bakje even later leeg. Je moet mensen dus verleiden om groente en fruit te eten. Dat kan door het makkelijk te maken, lekker en heel zichtbaar.

Ik raad mensen dus aan om de koektrommel uit het zicht te plaatsen en groente en fruit juist voor de greep te leggen en niet alles weg te stoppen in de groentelade. Bijvoorbeeld door een glas geschrapte wortels op het aanrecht te zetten. En om naar de groenteboer of markt te gaan om veel groente en fruit in huis te halen. Zo stuur je je eetgedrag en investeer je in je gezondheid. Mensen hebben veel routines. Wie daar veranderingen in aanbrengt, bijvoorbeeld door naar het werk te gaan fietsen, heeft daar elke dag plezier van.”

Wat kunnen groentespecialisten doen om groente en fruit eten te stimuleren?

“Doe alsof je een ijsjeszaak bent! Zet voor je winkel een counter neer met snoepfruit en andere producten die voorbijgangers zo kunnen pakken om af te rekenen. Mensen willen niet in de rij staan en wachten tot alles wordt afgewogen en verpakt. Zet er een parasol en een zitje bij om het gezellig te maken. En bedenk hoe je het mensen nog gemakkelijker kunt maken groente en fruit te kopen en te eten. Ik zag bijvoorbeeld laatst in een winkel een aspergeschiller, zodat je je asperges geschild mee kunt nemen. En wacht niet tot mensen in de winkel komen, maar ga ook naar ze toe. Bezorg groente bij bedrijven, ga groente en fruit persen op een festival. Zo kunnen we met z’n allen mensen verleiden meer groente en fruit te eten. Daar bereiken we meer mee dan met voorlichting en advies.”

Kom naar VEG en laat je inspireren. Heb jij je al geregistreerd voor een gratis bezoek? Doe het vandaag nog!

VEG. biedt een plezierige mix van demonstraties, workshops, mini-seminars, stands, met als uitsmijter de VEG.BBQ op de havenkade. VEG. is geopend op woensdag 20 juni van 13.00 tot 22.00 uur en op donderdag 21 juni van 11.00 tot 18.00 uur.

Gratis registreren kan hier. Vul daarbij code 706060 in.

ADN actief op social media

Volg ons op Facebook en blijf zo dagelijks op de hoogte van nieuws en actualiteiten