Groentemannen leren politici een gezond lesje

Groentemannen leren politici een gezond lesje

28 november 2018

Het protest van AGF-specialisten tegen de BTW-verhoging van 6% naar 9%, heeft gisteren op het Binnenhof meer media dan politici zelf bereikt. Organisator Frans van de Polder laat aan De Telegraaf weten dat het niet echt storm liep. De groentemannen demonstreerden tegen de dubbele moraal van politici: gezond eten promoten maar ook de belasting op groente en fruit verhogen.

Achteraf is Frans wel tevreden over de actie: Toch achteraf mooie resultaten geboekt met de actie op het Binnenhof in Den Haag! Gesprek met Wouter Koolmees, Minister Wiebes, Erwin evers met 538, RTV Rijnmond, en volop aandacht door de telegraaf! Al gaat de btw verhoging door, wij groente specialisten blijven toch ambassadeur voor gezonde voeding. Wat je eet bepaal je zelf, wil je gezond leven, kom naar de specialist! "

Frans van de Polder met Wouter Koolmees

De actie bereikte wel veel media. Een overzicht is te vinden op de Facebookpagina van mededemonstrant Harmen Westerink van Vitamientje.nl die helemaal uit IJsselmuiden was gekomen.

Harmen Westerink met minister Wiebes

Enquête-uitslag: Vaker kiezen voor groenten en fruit als BTW-verhoging niet doorgaat

Uit een door De Telegraaf uitgezette enquête blijkt dat zeventig procent van de respondenten denkt dat mensen vaker voor gezonde producten zullen kiezen als de btw op groenten en fruit wordt afgeschaft en niet wordt verhoogd naar 9%. "Dan kun je, als je weinig geld hebt, niets anders kopen dan junkfood. Dat is misdadig”, stelt een van hen, aldus De Telegraaf.

De 'protesttafel vol met prachtig groente & fruit' was een mooie publiekstrekker. Er werden bananen uitgedeeld aan politici onder het mom 'Laat Nederland niet uitglijden'. Menig politicus nam de banaan in ontvangst, waaronder minister Wiebes, en liet het zich smaken. Hopelijk is er een zaadje geplant om nog eens goed te bezinnen of de btw-verhoging op groente en fruit wel omhoog moet, ook in het kader van het preventieakkoord dat onlangs is getekend.