Gele hesjes

Gele hesjes

11 januari 2019

Op het moment van dit schrijven is het volop in het nieuws: de gele hesjes. Ik kende het fenomeen nog niet echt. Dat ligt misschien aan mij, maar het intrigeerde me wel. Het nieuws van vandaag was dat de Franse regering het besluit terugdraaide om de prijs van diesel en benzine te verhogen. In ieder geval voorlopig. En niemand minder dan de gele hesjes hadden dit voor elkaar gekregen. Inmiddels zijn we alweer een paar weken verder en is iedereen weer over tot de orde van de dag. Toch voel ik dat ik er iets van moet vinden en over moet schrijven.

Tegen geweld
Laat ik vooropstellen dat ik tegen geweld ben in welke vorm dan ook. Naar mijn idee lost geweld geen enkel probleem op, in ieder geval niet op de lange termijn. De gele hesjes schuwen het niet om, laten we het maar standvastig noemen, te werk te gaan. Dit resulteerde in een bericht waarin werd aangegeven dat er 412 arrestaties waren verricht en er 133 gewonden waren gevallen waaronder 22 politieagenten. Dat zijn cijfers waar je wel van schrikt. Wat dan misschien nog wel schrikbarender is, is dat er toch een resultaat wordt bereikt. De regering is gezwicht voor de gele hesjes om de orde weer terug te krijgen in de samenleving. Het is niet aan mij om daar over te oordelen, want het besturen van een land is een vak apart waar ik geen kennis van heb. Mijn conclusie is dat het jammer is dat het zo ver moet komen om wel een resultaat te bereiken. Misschien is het wel raadzaam om er eens over na te denken met elkaar…. Want de gele hesjes waaien over naar Nederland. Is dit positief of negatief?

Massale actie
Wat me echt bewoog om hier iets over te schrijven was toch het resultaat. Als ik dat even terugvertaal naar onze branche of keten dan kunnen wij er nog wel wat van leren. Niet van het geweld en de manier waarop, maar wel van het feit dat ze in Frankrijk massaal de handen ineenslaan om protest aan te tekenen tegen het beleid dat hun volksvertegenwoordigers, namens de bevolking, uitvoeren.

Ik ben voor het kiesstelsel en het feit dat volksvertegenwoordigers het beleid bepalen en uitvoeren. Als je het er niet mee eens bent, moet je op een andere partij stemmen. Maar toch komt het soms voor dat je een echt tegengeluid moet laten horen. Als wij het ergens niet mee eens zijn, dan laten we het vaak gewoon maar gebeuren en over ons heen komen. ‘Wij kunnen er toch niets aan veranderen’ is dan vaak de reactie. Denk aan de discussie rondom de btw-verhoging of de dividendbelasting. Slechts een handjevol mensen neemt de moeite om een vergunning aan te vragen om een vriendelijke actie te voeren op het Binnenhof of het Malieveld in Den Haag. Met een klein beetje geluk ontmoet je daar een kamerlid van één van de oppositiepartijen en kun je je verhaal doen. Daarna gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. En ik spreek uit ervaring, want ik heb een paar keer daar gestaan in ons protest(je) tegen de btw-verhoging op groenten en fruit.

Staan voor je principes
In onze branche en keten is er, op veel terreinen, te veel versnippering. We hebben allemaal een mening of een standpunt, maar dat houden we vooral voor onszelf of we klagen er achteraf over. Of het nu gaat over regeringsbesluiten, voedselschandalen of contracten met grote supermarkten, we laten het vaak gebeuren. Wordt het niet eens tijd om binnen onze branche de ‘groene hesjes’ te gaan introduceren? Iedereen die de branche/keten aan het hart gaat zou zo een hesje in huis moeten hebben en op gezette tijden aan moeten doen om de standpunten te verdedigen. Natuurlijk altijd op een vredige manier, maar wel het liefst met heel veel medestanders. We hebben een prachtige branche en meer dan genoeg redenen om daar op vredige manier voor te knokken.

Ik wens iedereen een vreedzaam en mooi 2019!


Mark Heemskerk
directeur AGF Detailhandel Nederland

ADN lidmaatschap!

Profiteer van alle voordelen die het lidmaatschap voor jou kan bieden!

'Voor een beter rendement'

Neem contact op met ADN