Corona-update: Geen anderhalve meter meer

Gepubliceerd op 15 september 2021

Tijdens de persconferentie van 14 september is aangekondigd dat de anderhalve meter regel per zaterdag 25 september niet meer van toepassing is. Daarmee vervalt ook het maximum aantal klanten per 5 vierkante meter in een winkel. Dit is een belangrijke verdere stap naar écht terug naar normaal. 

Coronatoegangsbewijsbewijs
Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

Basisregels blijven
Er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven onverminderd van belang. De basisregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt allemaal bij aan het verkleinen van de risico’s.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Advies
ADN adviseert om andere maatregelen dan de anderhalve meter, zoals spatschermen, desinfectiemiddel bij de ingang en ‘bij voorkeur pinbetaling’ voorlopig te handhaven. Door hygiënemaatregelen in stand te houden zorg je te allen tijde voor een veilige omgeving voor je klanten en medewerkers. Vloerstickers, bewegwijzering en andere maatregelen om de anderhalve meter afstand te waarborgen zijn niet langer verplicht.

Het kabinet zal, zoals het er nu naar uitziet, in november de situatie opnieuw beoordelen.

Voor de volledige informatie over de persconferentie, kijk op de website van de Rijksoverheid.