Alle winkels gaan weer open!

Gepubliceerd op 14 januari 2022

Afgelopen week is een spannende week geweest voor de totale detailhandel en in het bijzonder voor de niet-essentiële winkels. Hoewel groentespeciaalzaken open mochten blijven tijdens de lockdown, omdat het essentiële winkels zijn, werd het straatbeeld toch ernstig beïnvloed door de winkels die dicht moesten blijven. Hierdoor was het aanzienlijk rustiger in de winkelcentra en winkelstraten. Reden voor ADN om de lobby te ondersteunen om de gehele detailhandel weer open te krijgen. En hoewel nog niet onbeperkt, is er tijdens de persconferentie van vanavond een belangrijke stap gezet. Met openstelling (tot 17.00 uur) van de niet-essentiële winkels komt er weer meer leven in de winkelstraat. 

Sterke gezamenlijke lobby

ADN heeft in de afgelopen weken samen met de (niet-essentiële) detailhandel in de lobby, publiciteit en communicatie alles gedaan wat haalbaar was om beweging te krijgen in het standpunt van het Kabinet. Met als extra uitdaging een vrijwel geheel nieuwe ministersploeg. Samen met Inretail (als prominente spreekbuis van de gezamenlijke detailhandel) en MKB-Nederland hebben we de druk op het Kabinet opgevoerd, om letterlijk ruimte te bieden. Een sterk media-offensief heeft de druk verder opgevoerd. Vervolgens hebben we de burgermeesters gevraagd zich openlijk uit te spreken over het verder openen van de detailhandel. Hierop is afgelopen dagen zeer positief gereageerd, met niet in het minst een unaniem signaal van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) naar het Kabinet voor meer ruimte voor de detailhandel. 

Aanpassingen quarantaineregels en actuele informatie 

Om te voorkomen dat er straks door deze verruiming steeds meer medewerkers thuis zouden blijven, worden de quarantaineregels verruimd. Voor meer informatie hierover en een het volledig overzicht van alle (nieuwe) aangepaste maatregelen verwijzen we naar www.rijksoverheid.nl.

Conclusie

ADN is tevreden over het lobby-resultaat van en voor de totale detailhandel en hoopt dat in de komende periode de nog resterende stappen naar volledige opening alsnog gerealiseerd gaan worden.