Lobby: wat is dat eigenlijk?

Wanneer je het woord ‘lobby’ in het woordenboek opzoekt, kom je verschillende beschrijvingen tegen. Maar over het algemeen gaat het erom dat je als organisatie probeert om die zaken die voor jou van belang zijn op de agenda te krijgen van beslissende organisaties of politieke organen. Dat klinkt wat warrig, maar het gaat erom dat je mensen achter jouw ideeën en beleid krijgt die jou daarmee verder kunnen helpen.

Resultaten van lobbyactiviteiten laten zich lastig meten en uitkomsten zijn vooraf ook moeilijk te voorspellen. Om die reden is het belang van lobby lastig uit te leggen aan onze ondernemers/leden. De vraag is dan ook in hoeverre je moet investeren in lobby. ADN is van mening dat dit zeker nodig is, en dat gaan we ook doen!

Betere toekomst voor de groente- en fruitspecialist

Het algemene doel dat we nastreven in welke vorm van lobby dan ook, is een betere toekomst voor onze leden, voor de groente- en fruitspecialist. Waar mogelijk zoeken we hierin de samenwerking met andere instanties of bedrijven in de branche en de keten. Lobby werkt alleen als je een zo groot mogelijk blok kunt vormen. De goede samenwerking met onze sociale partners (FNV en CNV) kan ook gezien worden als lobby. Hierdoor heeft ADN veel naar zich toe kunnen trekken in de vorm van subsidieverstrekking voor projecten en CAO-voorwaarden ten gunste van de ondernemer.

Een andere, actuele lobbyactiviteit is de actie tegen het verhoging van de BTW op groente en fruit. Als branchevereniging streven we na dat de gehele BTW op groente en fruit komt te vervallen. Hiervoor hebben we aangehaakt bij de actie van Foodwatch. Ook groothandel Postuma heeft dit opgepakt en samen hebben we posters verspreid onder alle winkels in Nederland. We blijven ons hier hard voor maken!

Ook veel andere ontwikkelingen, zoals het verschil tussen pintarieven voor kleine en grote bedrijven of de knelpunten in de wetgeving rondom blurring vragen onze aandacht voor lobby. Wil je zelf iets aan de orde stellen, aarzel niet om het aan te dragen.

Maatschappelijke druk vergroten tegen BTW-verhoging

BTW-verhoging op groente en fruit is ONGEZOND!

Nul procent BTW blijkt mogelijk

Wanneer volgen groente en fruit?

ADN lidmaatschap!

Profiteer van alle voordelen die het lidmaatschap voor jou kan bieden!

Meer informatie of een afspraak maken?

ADN staat voor je klaar!