• FAQ Corona

Handige tips, tools en hulpmiddelen

Op deze pagina tref je een aantal handige tips, tools of hulpmiddelen aan, die we voor je hebben gemaakt om het je wat makkelijker te maken om goed door de coronacrisis heen te komen.


- Recht op ondersteuning? Bekijk het met de coronacalculator

De calculator zet alle steunmaatregelen eenvoudig op een rij

MKB-Nederland heeft de coronacalculator laten ontwikkelen. De calculator zet, in een aantal eenvoudige stappen, alle steunmaatregelen eenvoudig op een rij.

Door het invoeren van je Kamer van Koophandel nummer krijgen ondernemers snel inzicht in welke regelingen op hen van toepassing zijn, en een indicatie van tegemoetkomingen, kredietmogelijkheden en belastinguitstel. Ook wordt er een indicatie gegeven van de persoonlijke liquiditeitspositie de komende periode, gebaseerd op de eigen bedrijfsgegevens. Alles staat bovendien overzichtelijk in één persoonlijk dashboard. Er worden directe links gegeven naar relevante aanvraagformulieren en er wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen.

De calculator, waaraan KPMG Meijburg heeft meegewerkt, is veilig en werkt snel. Veranderingen in de regelgeving worden verwerkt in de calculator. Kijk zelf op de website (https://www.coronacalculator.nl ) of vraag jouw boekhouder of hij de check wil uitvoeren.

- 10 tips om de kerstdrukte te reguleren

De grootste uitdaging de komende periode, is misschien wel het reguleren van de klantenstroom voor de feestdagen. ADN geeft je 10 praktische tips:

Tip 1: Laat niet meer klanten binnen dan mag. Zet bijvoorbeeld zoveel winkelmandjes klaar als het aantal klanten dat in de winkel mag.

Tip 2: Maak het voor klanten die buiten moeten wachten, zo aangenaam mogelijk. Bijvoorbeeld door een partytent en een mooie buitenpresentatie.

Tip 3: Werk zoveel mogelijk op bestelling. Laat klanten vooraf betalen.

Tip 4: Maak een goede planning voor het afhalen en doe dit op een andere plek, bijv. vanuit het magazijn achter de winkel.

Tip 5: Zorg voor een duidelijke route en bewegingsruimte in de winkel.

Tip 6: Zorg dat er voldoende verkoopklare producten klaar staan.

Tip 7: Zorg voor verkoopbare producten in verschillende prijscategorieën.

Tip 8: Werk in shifts. De avonduren zijn ideaal om voorraad en bestellingen klaar te maken.

Tip 9: Bespreek de aanpak met medewerkers, verdeel taken en verantwoordelijkheden.

Tip 10: Op zoek naar extra capaciteit? Zoek contact met door corona getroffen ondernemers.

- ADN protocol '1,5 meter samenleving'

Hoewel de maatregelen langzaam versoepelen krijgen we nog langere tijd te maken met de ‘1,5 meter samenleving’. Ondernemers moeten zich houden aan de richtlijnen, zoals die door de overheid zijn opgesteld om veilig winkelen mogelijk te maken, zowel voor de klant als voor de medewerkers.

Om groentespecialisten te helpen heeft ADN een protocol opgesteld waarin alle ‘spelregels’ staan benoemd die veilig winkelen mogelijk maken. Het protocol is afgestemd met betrokken ministeries. Om open te mogen blijven en boetes te voorkomen, is het belangrijk dat je aan dit protocol voldoet.

Je kunt het ADN protocol hier downloaden.

Bekijk hier een filmpje met voorbeelden over de praktische toepassing van het protocol.

- Overzichtelijke NOW-brochure

In de samenwerking MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN is een overzichtelijke brochure opgesteld die een uitstekende uitleg geeft over de regeling en de manier waarop je deze kunt aanvragen. Je kunt de brochure hier downloaden.

- Coronamaatregelen op een rij! #verantwoord winkelen

  • Protocol
  • Posters

Afstand houden is cruciaal

Het werd maar weer eens benadrukt dat de anderhalve meter afstand cruciaal is om het virus te bestrijden. Om je winkel open te mogen houden zullen er maatregelen moeten worden genomen om dit in de praktijk ook te kunnen realiseren. Het officiële protocol vind je hier.

Posters winkelen en boodschappen doen

Vanuit het Ministerie zijn posters opgesteld als communicatiemiddel naar de klant toe. Deze posters kun je downloaden, printen en dien je bij de ingang van de winkel/achter de winkelruit (zichtbaar aan de buitenkant van de winkel) op te hangen. Hang als het kan meerdere posters op in je winkel.

Klik hier om de poster 'maatregelen corona' te downloaden.

Klik hier om de poster 'verantwoord winkelen' - (RGB.pdf) te downloaden.

Klik hier om de poster 'verantwoord winkelen' - (CMYK.pdf) te downloaden.

Klik hier om de poster 'voorzorgsmaatregelen in onze winkel' te downloaden.

Klik hier om de poster 'winkelen en boodschappen doen' te downloaden.

Posters 'draag een mondkapje'


Klik hier om de poster 'draag hier een mondkapje' te downloaden.

Klik hier om de poster 'draag hier een mondkapje met extra info' te downloaden.

- Voorbeeldbrieven

De Coronacrisis kan tot gevolg hebben dat jou omzet is teruggelopen en je daarmee steeds moeilijk kunt voldoen aan je financiële verplichtingen. ADN heeft een aantal voorbeeldbrieven voor jou opgesteld die je helpen om uitstel van betaling of voorstellen voor betalingsregelingen af te spreken.

Hieronder tref je de voorbeeldbrieven aan. Deze informatie is alleen voor leden van ADN. Wil je lid worden? Wat fijn, samen hebben we nog meer impact. Kijk dan hier.

Leden van ADN kunnen onderstaande voorbeeldbrieven gratis opvragen via info@agfdetailhandel.nl of
bel met 0318 - 440 222. Je ontvangt de door jou gewenste brief per e-mail.

  • Brief gemeente uitstel betaling lokale lasten i.v.m. corona.
  • Brief uitstel betaling leverancier
  • Brief verhuurders
  • Brief uitstel betaling rente en aflossing bank
  • Brief uitstel betaling belasting


Homepage Corona-dossier

Meer informatie of een afspraak maken?

ADN staat voor je klaar!